Renovation: Gather Here for Family Time

Part Three:

(Sorry about the grainy pics but the originals have been lost)

In a renovation the place where a house becomes a home is always in the kitchen and family areas.  This house already had great ‘bones’ when it came to kitchen layout and the expansive casual living areas but it need a new vision to make it a great space for family gatherings.

A kitchen made for family gatherings

The kitchen was already open to the large family area so no renovation was needed there so I could keep the same layout. I installed a new kitchen that looked great and made much better use of the available space. My aim was to give more of a furniture look while staying true to my passion for function and above all stay within my strict budget. It was one of those Ginger Rogers moments.. doing everything Fred did but backwards and in heels! In this case the elements of the kitchen had to do double duty with great looks and better practicality.

I chose a double farmhouse sink, stone bench tops, 900mm freestanding cooker and a French door refrigerator as well as a large island combining practical drawer storage with a deep breakfast bar. With contrasting stone on the island and the sides of the frame built in double the standard width it had a solid ‘furniture’ look that was simple and elegant and worked well as a gathering spot for family and friends.

Original elements refreshed

I was happy to retain the original cedar ceiling and chose a dark brown tinged charcoal to cover the original mustard paint on the exposed beams. Once again the visually heavy exposed brick was covered with ‘mud brick’ render and new floor tiles in a neutral tone completed the transformation.

 

Whitehall8a

Whitehall kitchen small

before Renovation the kitchen was tired

Whitehall 5

 

A family space with room for the whole crew

The family areas just off the kitchen were large and practical yet the dated by a diagonal style timber wall feature and yet more exposed brick. This visually reduced the size of the rooms and made them feel dark despite the abundance of floor to ceiling windows. There was also brick bar in one corner of the family room that restricted access to a door that was frozen shut from lack of use. In the final episode of this renovation story I’ll show how three sets of new French doors throughout the home opened the home to the excellent indoor outdoor flow to make the more of the rejuvenated gardens and outdoor living spaces.

Whitehall family dining after

Whitehall 6

Whitehall family small

Whitehall9b

Whitehall small9

Bringing the outdoors in

Already the home had a fresh light feel exploited it’s great bones and just needed finishing touches update the natural finishes and original mid modern elements so it made a seamless transition to a beautiful, refreshed, contemporary home.

In the final chapter of this renovation I’ll show you how subtle changes brought opened the home to garden living spaces including the master bedroom en suite Zen Garden shower.